Saturday, 15 December 2012

CELOTEH KAK YUS MALAM HARI..



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Malam ni rasa macam nak meluahkan sesuatu kat sini..  berkongsi rasa dan cerita dengan semua yang sudi lepak-lepak di blog Kak Yus yang tak seberapa ni.

Mulanya nak bercerita sedikit tentang perjalanan Bella dalam mencapai cita-citanya...huh, anak dara Kak Yus seorang tu, bukan main lagi... sejak cuti sekolah ni siang malam kerjanya dok mengadap lappy.  Facebook siang malam, korean la, hindi la.. hishhh.. sampai penat mulut ni, jangan kata berbuih-buih dah nak kembang bibir membebel. *__<

Sudahnya, Kak Yus biarkan ajelah.. yang penting perkara yang fardhu tidak ditinggalkan.  Iyalah, faham juga kan perasaan bila dah setahun stress nak memikul amanah mendapatkan result yang baik bagi empat belas mata pelajaran tu.. 

Okey.. sepanjang bulan Disember ni, dah tiga interview yang Bella pergi.. interview pertama adalah di SMISTA (Sains Tahfiz KL) pada 1 Disember 2012.  Interview yang diadakan di SMA Maiwp itu lebih kepada ujian bertulis (Saringan Pertama).  Alhamdulillah.. dua lagi sahabat Bella turut mendapat panggilan dan memang seronok sungguh anak-anak gadis bertiga ni bila dapat bertemu semula.  Ramai juga yang hadir, khabarnya dalam dua ratus enam puluh lebih orang juga.


(inilah wajah-wajah kesayangan Kak Yus tu.. )


Waktu pulang.. kedua-dua sahabat Bella, Khairun Dayana dan Nurul Jannah telah mengikut Kak Yus yang memang telah plan untuk ke Pejabat Kaki Novel pada hari itu.  Kebetulannya, hari itu juga merupakan hari Singning oleh penulis Hatiku Milikmu dan Gurauan Berkasih iaitu Eliza AB dan seorang lagi penulis Rin Ahmad, Untuk Semua Dosaku.  Bukan main seronok dan teruja lagi anak-anak gadis yang bersama Kak Yus ni apabila dikhabarkan akan bertemu dengan penulis.  First time la kiranya kan.. tapi frust sungguh.. disebabkan MRR2 yang sesak, kami sampai lewat ke KN.  Hampir jam 2.45pm, dan semua orang telah pulang.  Nasib baiklah Ayumi Syafiqah, Eliza AB dan Wan Suraya sudi menunggu Kak Yus di Wangsa Walk.  Dapat jugalah anak-anak gadis Kak Yus ni bertemu dengan novelis.


(Wan Suraya, Khairun, Eliza AB, Bella, Jannah, Iman, Ayumi Syafiqah --from left)


Interview kedua, masih lagi untuk SMISTA dan diadakan di SMISTA sendiri.  Kali ini mereka dikehendaki menghafal satu muka surat Surah daripada Al-Quran (dipilih secara spontan oleh pihak SMISTA).  Mereka diberi masa satu jam untuk menghafaz.  Selain daripada hafazan, mereka juga ditanya dengan soalan-soalan pengetahuan Am.  Alhamdulillah, untuk saringan kedua ini, ketiga-tiga anak gadis itu sekali lagi bertemu. Soalan agak mencabar tapi mereka tetap menjawab dengan tenang.

Kali ketiga, interview diadakan pada 10 Disember 2012 di SMA Maiwp.  Kali ini interview adalah untuk Sekolah-Sekolah Agama Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (under SBP).. iaitu untuk pengambilan ke SMA Maiwp dan SMA KL.  Yang hadir kali ini seramai enam ratus orang lebih dan khabarnya pengambilan hanya 100 orang untuk setiap sekolah.  Saingan yang sangat besar.


(Khairun, Athirah, Bella)


Bella juga seharusnya menghadiri interview MRSM Ulul Albab pada 12 Disember 2012 di Gemencheh tapi tidak hadir untuk sessi itu.  Keputusan itu dibuat sendiri oleh Bella.  Sebagai ibu, terasa juga ralat kerana dia menolak peluang tetapi apabila Kak Yus berfikir secara rasional, Kak Yus ambil keputusan Bella itu sebagai yang terbaik untuk dirinya.  Kadang-kadang kita perlu juga ambil kira perasaan n fikiran anak-anak walau pun apa yang kita buat untuk kebaikan masa depan mereka.  Kena ada win-win situation.

Sekarang ni.. actually malam ni.. sedang berdebar-debar kerana sekejap lagi nak usyar di laman web moe.gov tu apakah Bella layak mendapat tempat di salah sebuah SBP.  Hmmm... beginilah perasaan seorang ibu, tak henti-henti berfikir untuk anak-anak.

Dalam sibuk menguruskan Bella, adik-adiknya tetap tidak ketinggalan.  Mungkin cuti sekolah kali ini peluang untuk berjalan-jalan tidak ada, namun aktiviti di rumah tetap banyak.  

Oleh kerana Bella membatalkan niatnya ke Gemencheh, Kak Yus dan suami membuat retour ke Melaka.  Mungkin kerana niat asal yang terpesong.. niat ke Melaka juga terpaksa dibatalkan... hehehe... tersangkut kami di tengah hiway selepas tol Senawang pada hari tersebut.  Oh..Naza Ria Kak Yus yang tersayang tu wat hal lagi.. mogok di tengah jalan.  Sudahnya.. sempatlah kami di 'towing' ke bandar Senawang.  Pengalaman pertama Kak Yus naik kereta towing tau.. huiiii... seram.

(Ini gambar pemandangan drp dlm kereta ketika di towing ke bengkel di Senawang)


(Ini pula ketika enjin kereta cuba dileraikan satu persatu... huh.. tak sempat habis ye..nyaris tertipu)


Apabila kerosakan tak dapat ditangani, sekali lagi Naza Kak Yus di'towing' pulang ke KL.  Keterujaan anak-anak untuk berjalan di Melaka padam dan lenyap begitu sahaja.  Hampir jam 12 malam kami selamat sampai ke KL dan terima kasih untuk adik ipar Kak Yus yang sudi mengambil kami di Tol Senawang.

Untuk mengurangkan rasa kecewa anak-anak, keesokkannya suami dan Kak Yus bawa mereka ke Kidzania..seharian di sana.  Oleh kerana tiket utk sesi pagi dah habis, kenalah kami menunggu untuk sesi  petang.  Sementara tu jenjalanlah di The Curve, lepak-lepak makan aiskrim dan pizza kejap..sempat juga layan karaoke satu jam dengan anak-anak--bagi peluang ayah diorang dan Aysha Safiyyah lepas perasaan.  Di Kidzania tu, anak-anak memanglah seronok tapi ibu dan ayah mereka.. huh... bosan sungguh tak ada aktiviti.  Sampai melecet-lecet kaki Kak Yus bahana sandal baru (hehehe.. sempat lagi tau shopping di Jusco Mid Valley sebelum ke Melaka tu.. ).  Lain kali kalau ke sana lagi, kitorang akan lepak di upper floor yang ada Privillege Room untuk parents tu.. tak perasan sebenarnya ada bilik tu, dah nak balik baru nampak.  Kat situ ada banyak kemudahan, cafe, ruang rehat dan internet.. fuh.. tak de la bosan sangat kan.


(sempat posing kat the Curve...)



(first mission ...jadi poslaju guys... Bella, Iman dan Aysha..hehehe)



(Adib dengan gaya fire fighternya.. hehehe panjat tp separuh jalan je.. gayat mamat tu)


 (satu lagi bakat yang dapat kak yus cungkil ada dalam anak-anak kak yus..good artists)




(nak test rasa dok dalam cell...meh la cuba)




Okey.. sekarang Kak Yus nak menyambung debaran di hati dengan mengusyar laman web moe tu.. jom..

Sehingga kita berjumpa lagi dalam celoteh yang lain ye...

Salam sayang..
Kak Yus
Sekadar Meluahkan Rasa..

2 comments:

Kathy Tuah said...

teringin nak ajak anak buah ke kidzania.. tapi dorang suma kat kuching..hihi..

Yusnida Tajudin said...

jauhnya ye Kathy Tuah.. insyaAllah, klu ada rezeki ke SM nanti boleh je bawa.. tp siap2lah tenaga.. penat tu nak redah kejar diorang klu yg masih kecil2, klu dah agak besar senang sikit.. leh je duduk setempat n biarkan diorang sendiri.. agak selamat di sini sbb nak kuar masuk tu tak boleh senang2..

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates