Wednesday, 30 October 2013

CERITA HATIKU --- KALA HATI DILANDA RESAH




Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sudah lama sungguh tidak berkongsi cerita di sini.. mungkin dah ketandusan cerita agaknya..  Nak cerita hal anak-anak, semuanya seperti biasa.. menjalani rutin harian sebagai pelajar dan kanak-kanak ribena yang tak kenal erti penat.  Apatah lagi erti kehidupan yang sebenar.


Sebenarnya, hari ni kak yus nak bercerita tentang diri sendiri, tentang sesuatu yang membuatkan diri kak yus amat terganggu hari ini.  Lebih sepuluh tahun lepas, kak yus pernah mengidap penyakit yang hampir meragut nyawa kak yus.. hampir setahun kak yus menderita sehingga satu ketika memang kak yus dah putus harap untuk terus hidup.  Satu ketika, kak yus memang tak boleh nak bangun langsung.  Ketika itu kak yus baru sahaja melahirkan anak ke-2, Iman Yasmine.  Daripada berat 87kg.. tak sampai setahun k.yus tinggal 37kg, memang kulit dan tulang sahaja.  Puas juga suami, keluarga kak yus dan keluarga suami bawa kak yus berubat merata dan akhirnya Allah Maha Kaya.. sudi pinjamkan kak yus sedikit lagi waktu untuk terus hidup dan melihat anak-anak kak yus membesar.

Selang beberapa hari selepas majlis persandingan adik kak yus, Kak Yus demam panas.  Terus kak yus dihantar ke hospital selayang, memang teruk jugalah kena marah.  Terdengar doktor tu kata, nak tunggu sampai nak mati baru nak hantar hospital.  Actually, bukan tak pernah ke hospital.. pada awal2 kak yus sakit, kak yus pernah mendapatkan rawatan di HKL, tapi apabila doktor kata nak buat sedikit ujian dgn mengambil sample arteri (mcm tu lah, dah lupa apa yg diorang nak), kak yus jadi takut.  So, alternative lain, berubat cara kampung.

Jadinya, setelah berulang keluar masuk ke hospital, bermacam2 ujian dijalankan ke atas kak yus.. akhirnya doktor sahkan kak yus mengidap Achalasia Cardial -- iaitu saluran esofagus mengejut.  Tak tahu puncanya, tapi mungkin disebabkan chronic gastritis yang kak yus hidap, serta ulcer.  Kak Yus juga disahkan mengidap Hyperthyroid.  Huh.. teruk kan.  Macam2 penyakit bertempek.

Setelah beberapa kali menjalani rawatan dialation (membesarkan saluran esofagus melalui kaedah scoop/endoscopy) alhamdulillah, semakin pulih.  Hyperthyroid pun tak adalah kronik sangat.  Life goes on macam biasa.. dan yang pasti, setelah melahirkan Aysha Safiyyah, kak yus tak lagi berurusan dengan hospital.  Terus bertahan sendiri tanpa sebarang ubat-ubatan..

Hendak dijadikan cerita.. sejak dua tahun lepas, kak yus perasan rambut kak yus semakin banyak gugur.  Tapi sedapkan hati, mungkin faktor syampu kot.  Sehinggalah baru-baru ini .. semakin banyak pula kesakitan yang datang.  Kadang2 sejuk di kala orang lain panas, kadang2 panas di kala orang lain semua sejuk.  Kaki dan tangan mula rasa kebas2, kadang2 muka pun kebas2 juga.  Lebih derita apabila tangan kanan selalu rasa lenguh hingga kadang2 rasa macam tak ada darah mengalir pun..  Jantung juga semakin laju.  Kalau penat tu jangan cakaplah... buat kerja sikit memang dah terasa sangat penatnya..

So, mulalah kak yus mencari makanan2 tambahan... nak kasi kuatkan semula sistem badan ni.. Hmm.. mungkin faktor usia juga kot.

Hari ni, seorang sahabat ajak k.yus join grup Tiroid di FB.. wah.. sesuatu yang diluar duga kak yus.  Banyak informasi dan pengalaman yang kak yus perolehi kat situ...  tapi.. info yang ini buat kak yus menangis bagai nak giler.. jom baca sikit..



KOMPLIKASI TIROID

Penghasilan hormon yang berlebihan ini sekiranya dibiarkan tanpa rawatan boleh menyebabkan beberapa komplikasi seperti:

Masalah jantung - Degupan jantung menjadi laju dan lama-kelamaan ia menjadi lemah biasanya masalah ini akan timbul dalam jangka masa antara lima hingga enam tahun apabila ia tidak dirawat

Penyakit osteoporosis - Kekurangan mineral kalsium, magnesium dan vitamin D yg akan menyebabkan tulang akan rapuh dan reput dengan mudah.


TIROID AKUT 

Pesakit tiroid yang tidak memakan ubat-ubatan boleh mengakibatkan metabolisme mereka meningkat terlalu tinggi dan menimbulkan masalah pada jantung. Pada masa yang sama, masalah tiroid yang dihidapi boleh berlaku secara mendadak sekiranya mereka mendapat serangan jantung, strok atau jangkitan.

Pesakit juga mempunyai risiko tinggi menjadi GILA (psikosis). 


PESAKIT WANITA 

Bagi wanita yang menghadapi masalah ini, mereka dinasihatkan supaya meneruskan pengambilan ubat-ubatan tiroid apabila hamil. Ini kerana sekiranya keadaan tiroid tidak terkawal, ia boleh mengakibatkan KEGUGURAN.

Kadangkala, doktor akan menggantikan ubat-ubatan yang di katakan lebih selamat dimakan. Walau bagaimanapun, masalah tiroid ini biasanya akan pulih dengan sendirinya apabila seseorang wanita itu hamil. Apa yang mengelirukan ialah simptom kehamilan dan hipertiroid sukar untuk dibezakan. Jika keadaan ini berlaku, doktor mungkin akan menghentikan ubat-ubatan tiroid.

Bagaimanapun, selepas bersalin masalah ini akan muncul semula di mana terdapat kemungkinan keadaan menjadi lebih serius. Justeru, pesakit perlu mendapat rawatan seawal mungkin iaitu sebaik-baiknya enam minggu selepas kelahiran.

Perasan tak kat ayat yang kak bold dan garis tu... ?????

Kenapa kak yus tanya macam tu.. sebab akhir2 ini (dah hampir setahun kot) kak yus rasa diri kak yus amat2 sensitif.  Mudah tersentap, mudah terasa dan kadang2 terlalu emosi.  Memang tak stabil sungguh emosi tu.  Sambil-sambil2 duduk pun kadang2 hati boleh rasa sayu yang amat sangat.  Apatah lagi jika orang-orang tersayang tersalah cakap atau tingkah.


Tak dapat kak yus bayangkan kalau perkara tu terjadi pada kak yus.  Jadi, hari ni.. kak Yus dah ambil keputusan.. biar betapa takut pun kak yus nak hadapi kebenaran, kak yus terpaksa juga kuatkan hati untuk kembali ke hospital .. jalani pemeriksaan sekali lagi dan jika perlu.. jalani rawatan lagi.  Tak kisahlah jika terpaksa menelan berbiji2 ubat lagi sekali.. demi anak2.. demi peluang ke-2 yang Allah berikan untuk kak yus..

Kepada sahabat2 kak yus yang ada di luar sana.. jangan sia-siakan hidup anda.  Hidup ini amat berharga.. untuk mereka yang tersayang dan diri kita sendiri.

Betapa jerih pun yang terpaksa kita hadapi.. itu semua sudah tertulis.

Andai masa yang dipinjamkan ini semakin hampir kepada pemiliknya, kak yus berharap dapat meninggalkan sesuatu untuk sahabat2 kak yus mengingati kehadiran kak yus.

Coretan Hati kak yus sampai di sini dulu buat ketika ini.. insyaAllah.. kita berceloteh lagi.

Sayang semua.

**Sedikit mengenai Thyroid utk bacaan kalian...





1 comments:

Sa2Coretan said...

Kak yus saya anis.. umur 25 masa mengandung anak pertama hospital suspek tyroid... masuk dkt2 ankal umur 1 tahun saya masuk hospital sbb tonsil...dr situ bila cek darah.. 2 minggu lpas tu saya sah hypertyroid... sekarang still buat cek up tapi doc yg cek tukar2 n asik kene ulang2 ambik darah ... pernah nak mintak surat utk pegi hospital lain tapi doc cuma ckp x perlu surat terus pg.. tapi bila call hospital lain perlukan refer letter. Saya sendiri xtaw status hyperryroid sbb check up saya dah 3 bln sekali...

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates